Vaše dítě bývalo živé, veselé, nebyly s ním žádné problémy. Ve škole si ho učitelky chválily, byl na něho spoleh, zkrátka taková malá procházka růžovým sadem. Možná, že jste se tak trošku divili, že někteří rodiče mají s dětmi komunikační problémy. Jenže pak to potkalo i vás.

Z původně veselého dítěte se stalo dítě zamlklé, vyhýbají se přímému pohledu vašich očí, ale na otázku, co se děje, říká že nic. Nejprve to možná přičítáte tomu, že prcek zkrátka prostě a buduje si svou osobnost, ale postupem času vám dochází, že něco rozhodně není v pořádku. Původně bezproblémové dítě začne nosit poznámky, že nedoneslo předepsané pomůcky či domácí úkol a že je s ním těžká domluva.

Protože jste s ním úkol sami dělali a dohlíželi na to, aby mělo do školy všechno připravené a v pořádku, dojde vám konečně, že zřejmě něco není v pořádku. Ovšem když důrazně na dítě uhodíte, buď mlčí, nebo vidíte, že vám evidentně lže.

Důvodem může být šikana ze strany spolužáků. Je to jev, který se objevuje mezi dětmi stále častěji a oběťmi se stávají především děti slabší a ty, které třeba nějakým způsobem ve škole vynikají. Jistě to znáte i vy  třídní šprti sklízeli jisté opovržení ze strany svých vrstevníků, ale dnes jsou vystaveni hrubějším reakcím. V době, kdy zdařile bují agresivita se objevila šikana.

Jelikož se dítě obvykle stydí byť k tomu nemá důvod, jednání spolužáků před vámi může poměrně dlouho a úspěšně tajit. A tak to, co ví už všichni jeho spolužáci, se dozvídáte mnohdy jako poslední. V lepším případě tehdy, když si vás kvůli tomu zavolají do školy, v tom horším třeba až tehdy, když se šikana začne podepisovat na psychice dítěte. Mladý člověk může utržit nejen šrámy na duši, ale také doslova a do písmene i na těle.

Ptáte se, jak poznat, že dítě se potýká s problémem šikany? Příznaků existuje více, tady je několik z nich:

–         Dítě chodí do školy se zjevnou nechutí

–         Ztrácí zájem o učení, špatně se soustředí

–         Jeho spánek je neklidný

–         Bývá smutné, může být až apatické

–         Odmítá prozradit co ho trápí

–         Často „ztrácí“ své věci

–         Více než dřív se zdržuje doma

–         Často si stěžuje na různé zdravotní potíže, aby nemuselo jít do školy

–         Může po vás požadovat peníze na různé akce a věci, nebo dokonce doma i peníze může krást, atd.

Opakované výzkumy ukazují, že obětí šikany se stává dokonce až 40% dětí školního věku. Potkat to může i to vaše. Věnujte proto dostatek pozornosti tomu, pokud se vaše dítě začne chovat jinak, než jak u něho bývalo obvyklé.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *