kidAčkoli se již pomalu, ale jistě blíží konec školního roku, na nákup nového školního batohu není nikdy příliš brzy. Zvlášť tehdy, pokud váš školák přechází z prvního na druhý stupeň, nebo dokončil základní školu a pokračuje dále. Nákup školní aktovky chtějí mít určitě co nejdříve z krku také rodiče prvňáčků, nechávat tak důležitý úkol na září je totiž více, než riskantní. Dle čeho školní batohy vybírat aby plnily nejen funkci estetickou, ale zejména nezatěžovaly záda dětí?

Vybíráme aktovku pro prvňáčka

Nenechte se okouzlit roztomilými kočičkami, štěňátky nebo populárními akčními hrdiny. Vzhled tašky je jistě důležitým parametrem, ovšem ne tím, dle kterého byste měli školní aktovky pro prvňáky vybírat. Rozhodujícím faktorem by mělo být anatomické tvarování zad a dostatečně široké popruhy. Zvláště u školního batohu pro prvňáčky dbejte na dostatek reflexních bezpečnostních prvků. Vaše dítko musí být vidět v silném lijáku, tmě i husté chumelenici. Před samotnou koupí nezapomeňte zkontrolovat váhu batohu. Ta by neměla přesáhnout 1,3 kg.

Jak na výběr aktovky pro starší studenty?

První zásada – pevná a anatomicky tvarovaná záda by měla platit také u školních batohů pro starší děti. Dbejte také na dostatek přihrádek pro jednotlivé školní potřeby a odvětrávací kanálky, kterými jsou lepší batohy vybaveny. Zkontrolovat byste měli také to, zda je dno batohu opatřeno nepropustnou a snadno čistitelnou vrstvou. Starším dětem zřejmě batoh s roztomilými ptáčátky nebo sladkými srdíčky nevnutíte, přizpůsobte proto jejich požadavky a vizuální vzhled společnému výběru.

Správné nošení školního batohu

I sebevětší investice do nové školní pomůcky může přijít vniveč, pokud dítě nosí batoh nesprávným způsobem. Nošení na jednom rameni zatěžuje půlku těla a způsobuje křivení páteře. Také nošení těžkého batohu v ruce opěrné soustavě příliš neprospívá.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *