Studentské notebooky jsou v dnešní době čím dál dostupnější, zejména cenově. Díky jejich nízké pořizovací ceně si je kupuje stále více studentů. Notebook je totiž malý a velmi snadno přenosný, proto se na něm dá dělat téměř jakákoliv školní práce, od psaní seminárek až po výtvory v jednoduchých grafických programech.

Je ale fakt, že levnější notebooky poskytují menší výkon, tudíž je zapotřebí myslet na to, že jsou vhodné pouze pro kancelářské práce nebo lehčí rýsovací projekty. Ať už se jedná o jakoukoliv práci, důležitý je vždy výběr správného notebooku.

V následujících řádcích se zaměříme, jak vybrat levný notebook pro studenta.

Tablet nebo notebook?

Studenti dnes využívají moderní technologie mnohem častěji než před pár lety. V některých školách jsou dokonce využívány i během výuky. Mezi nejpoužívanější studentská zařízení patří rozhodně tablety a notebooky.

Tablet je v podstatě malý notebook, který nedisponuje klávesnicí ani myší. Místo toho má dotykový displej a je mnohem lehčí a skladnější. Některé typy tabletů, zejména ty pro studentské účely, bývají mnohem levnější než notebooky. Je ale nutné počítat s mnohem menším výkonem, což na občasné psaní bohatě stačí.

Nejrozšířenější jsou notebooky. Zařízení, která jsou o něco větší než tablet. Disponují však klávesnicí a myší (tzv. touchpad). Jejich rozměry a cena jsou na vyšší úrovni, nicméně výkon se s levnějšími tablety nedá srovnat. Hodí se jak pro každodenní psaní, tak i pro méně náročné programy.

Jaká jsou kritéria pro výběr studentského notebooku?

  • Jak často jej budete využívat
  • Jaké práce budete na notebooku dělat

Před výběrem si nastudujte tyto dvě základní otázky, protože úzce souvisí s výkonem, který budete u notebooku sledovat. Jestliže student bude využívat zařízení párkrát do měsíce pouze na psaní, postačí levnější notebook, který nemusí mít ohromující výkon.

V případě každodenní práce je zapotřebí sledovat nejen dostatečný výkon, ale i dobrou výdrž baterie, což se hodí zejména v prostorách, kde nemáte možnost připojení k elektrické energii (například park, starší typy vlaků či dálkový autobus).

Jaké parametry u studentských notebooků sledovat?

Procesor

Prvním důležitým parametrem ovlivňující výkon notebooku je procesor. Nejlepší variantou je procesor od společnosti Intel. Levnější studentské notebooky disponují procesorem například Intel Celeron a jejich cena se pohybuje kolem 6 000 Kč. Dražší varianty, které mají procesor Intel Core i3 stojí až kolem 10 000 Kč.

Operační paměť

Operační paměť je označována jako RAM. Pro studentské účely bohatě postačí velikost RAM 4 GB nebo 6 GB.

Grafická karta

Grafickou karta se u studentských notebooků moc řešit nemusí. Grafika je důležitá zejména pro správné zobrazování náročnějších aplikací a her. V případě kancelářských aplikací postačí i integrovaná grafická karta.

Velikost disku

Velikost disku se odvíjí od toho, jak často budete pracovat. V případě studentů a jejich seminárních prací nebo lehčích grafických projektů bohatě postačí velikost pevného disku například 256 GB nebo 512 GB.

Kolik stojí levný studentský notebook?

Nejlevnější studentské notebooky se dají pořídit už od 5 000 Kč. Jedná se však o malé notebooky, které mají menší displej a klávesnici. Jsou vhodně pro psaní a prohlížení webových stránek.

Pokud víte, že budete ve škole dělat náročnější práce, jako například psaní dlouhých textů a rýsovaní v grafických programech, bude lepší investovat do dražšího zařízení. Notebooky, které zvládají lehčí grafické programy, stojí kolem 8 000 Kč – 9 000 Kč.

Repasované notebooky

Hledáte způsob, jak ještě více ušetřit a za své peníze dostat něco navíc? Pak by vás mohly zajímat tzv. repasované notebooky pro studenty, které se dají pořídit se slevou až 60 % oproti zcela novému modelu. Přitom jde o notebooky z vyšších modelových řad výrobce, které nabízí opravdu dobrý výkon a lepší zpracování než klasické plastové notebooky.

Každý repasovaný notebook prochází před nabídkou testováním a případnou náhradou vadných dílů. Záruka je přitom na 12 měsíců, takže se nemusíte obávat defektu po zakoupení. Velký výběr notebooků z repasu najdete na stránkách www.incomputer.cz

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *