Všichni kdo mají rádi čokoládu si s chutí někdy pochutnávají i teplých čokoládových nápojích. Zvláště v nevlídných zimních plískanicích člověk ocení její příjemnou chuť, lahodnou vůni a pocit teplého hrnečku ve zmrzlých dlaních také není k zahození. Co však o tomto nápoji, který nám dodává energii a dobrou náladu, víme? 

Kvalita horké čokolády je různí a odvíjí se od složení čokoládového či kakaového prášku, z něhož se zalitím horké vody či mléka nápoj připravuje. Roli tu hraje množství čokolády v prášku. V kvalitních horkých čokoládách je procento čokolády vysoké a činívá 60 – 80%. Naproti tomu není problém pořídit horkou čokoládu s jejím minimální množstvím, ale třeba s o to vyšším obsahem cukru. Jedná se především o instantní horké čokolády zalévané vodou, které nabízí především různé automaty. Opravdu kvalitní horkou čokoládu pak dostanete v restauracích, nebo si je můžete připravit sami doma. K přípravě je zapotřebí kvalitní základ, který se zalévá mlékem nebo smetanou.

Pokud se domníváte, že horká čokoláda musí být vždy jen hnědá a vonět po klasické čokoládě, nemáte pravdu. Na výběr jsou totiž vedle klasických horkých čokolád s příchutí mléčnou, extra hořkou a třeba oříškovou také čokolády bílé, ovocné, delikatesní, aromatické nebo třeba temperamentní.

Bílé horké čokolády nabízí příchuť vaječného koňaku, vanilkového krému, kokosu nebo třeba oříšků. Při pití delikatesních horkých čokolád můžete ocenit lahodnou chuť nugátu, karamelu, tureckého medu či třeba tradičních ledových kaštanů. Ovocné horké čokolády mají příchuť a vůni banánů, kokosu, jahod, váš mlsný jazyk si může pochutnat také na příchutí třeba jablečno-skořicové nebo pomerančovo-skořicové. Umíte si představit něco lepšího, než strávit odpoledne na sjezdovce a v teple přilehlé restaurace si pak dopřát třeba právě takovou dobrotu?

Ovšem výrobci horkých čokolád myslí i na ty, kteří si občas rádi dopřejí skleničku něčeho ostřejšího. Pro ty jsou tu temperamentní horké čokolády s příchutí whisky, rumu, cherry, amaretta, ale také třeba papričky.

Základ pro horkou čokoládu můžete zakoupit a vybrat si třeba v pestré nabídce tu, která vám chutná nejvíc. Její příprava je jednoduchá a snadná. Můžete ale také zvolit druhou cestu a nápoj si vyrobit z tabulkové čokolády.

Nevíte jak na to? Je to snadné:
Čokoládu nalámejte na maličké kousky, můžete ji také nastrouhat, aby se rychleji rozpustila.
Smetanu nalijte do nádoby a ohřejte těsně pod bod varu (nesmí se tvořit bublinky). Potom ji odstavte z plotny, přidejte připravenou čokoládu a míchejte do té doby, než se úplně rozpustí. Ideální je, pokud ji necháte odležet v lednici přibližně 2 – 3 hodiny a teprve potom ji znovu ohřejete. Můžete ji dochutit například mletými oříšky, špetkou skořice, nebo třeba ozdobit šlehačkou.

Rozhodně se však do své porce pusťte hned zatepla, protože při chladnutí čokoláda tuhne, usazuje se na stěnách nádoby a není již tak dobrá. Je pravda, že u méně kvalitních horkých čokolád, které jsou vyráběny na bázi kakaových nápojů k tomuto jevu nedochází, ale pokud dokážete ocenit skutečně výbornou chuť čokolády a kvalita je pro vás zásadní, pokud si budete chtít opravdu pochutnat, pak sáhněte po hutné čokoládě, která vám vytvoří na horním rtu „knír“ tak, jako třeba pěna z půllitru dobrého piva.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *