Cuketa je druh tykve obecné, pochází z Mexika a pěstuje se jíž více než sedm tisíc let. Je nejen chutná, ale také zdravá. Má kladný vliv na naše zdraví – pozitivně ovlivňuje činnost srdce, trávicího traktu i ledvin, napomáhá proti kornatění tepen, pomáhá v boji s revmatismem a dnou. A samozřejmě vzhledem k velmi nízké energetické hodnotě je vhodným pokrmem pro lidi trpící obezitou.

Ačkoliv je poměrně chudá na vitamíny, neboť obsahuje jen nepříliš velké množství vitamínu C a B, má velmi bohatou skladbu minerálních látek – obsahuje draslík, fosfor, hořčík a vápník, v menší míře pak také železo, sodík, měď, zinek a fluor.

Cuketa nevyniká výraznou chutí, což některé lidi od konzumace odrazuje, ale pokud se správně připraví, může to být i výhoda. Tato její zdánlivá nevýhoda totiž tvoří základ pro řadu kulinářských experimentů.

Cuketa je velmi chutná zapečená, zvláště plněná, ogrilovaná či smažená, lze ji ale využívat také jako přílohu, součást různých nádivek a rovněž jsou z ní chutné saláty, polévky a dokonce i moučníky.

Ať už máte v zásobě cuketu ze své zahrádky nebo ji přinesete z obchodu kde je k mání po celý rok, můžete ji připravit  jako chutný pokrm pro mlsné jazýčky. Budete potřebovat 2 cukety, 1 cibuli, 2 lžíce oleje,400 gramů pečeného či orestovaného na jemno nakrájeného masa, nejlépe drůbežího nebo vepřového, 1 stroužek česneku, ½ lžičky provensálského koření, kousíček másla, pepř a sůl.

Omyté cukety podélně rozkrojte na polovinu a potom vydlabejte semínka. Cukety posolte a nechte odležet. Mezi tím si nadrobno nakrájejte cibulku a na 1 lžíci oleje ji osmažte dorůžova. Maso promíchejte s cibulkou, ochuťte propasírovaným česnekem, cukety osušte a touto směsí naplňte. Potom je posypte provensálským kořením. Každý takto naplněný kus cukety zabalte do alobalu, který před tím potřete olejem a dejte je zapéct do trouby na plech. Po uplynutí cca 15 minut je z trouby vytáhněte, alobal rozbalte, položte na cukety kousky másla a až se rozpustí, podle chuti pokrm opepřete, případně dosolte.

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *