Při zařizování kuchyně vás čekají dvě stěžejní místa. Tím prvním je kuchyňská linka a tím druhým pak jídelní stůl. Na co byste při jeho pořizování neměli zapomenout?

Správná velikost stolu

Správná velikost stolu je daná dostupným místem a předpokládaným počtem potenciálních strávníků, kteří se u něj budou scházet.

Do malé kuchyně se hodí spíše tradiční obdélník. Kulatý stůl lze doporučit tam, kde je dostatek prostoru. Nemůžete ho totiž pro ušetření místa jednoduše přistavit delší stranou ke zdi, jako to jde udělat s obdélníkovým stolem. Na druhou stranu má ale rozhodně výhodu v tom, že k němu pohodlněji usadíte větší počet lidí, než na který byl původně dimenzován. To se hodí pro případné návštěvy.

Velikost stolu by měla být dimenzována tak, aby kolem sebe měl každý strávník dostatek prostoru. Optimálně tedy vycházejte z toho, že na jednu osobu je potřeba počítat přibližně 60 × 40 cm prostoru. Pokud to lze, tak samozřejmě i více.

Jestliže máte nedostatek místa, jednoznačně sáhněte po rozkládacím jídelním stolu, který vám zvládne ušetřit mnoho prostoru.

Optimální výška jídelního stolu by  se měla vzhledem ke správné ergonomii sezení pohybovat v rozpětí 720 až 780 mm. Adekvátně tomu je pak nutné nadimenzovat i vhodné židle. Ty bychom si proto zásadně měli vybírat společně se stolem. Židle a stůl se mají doplňovat.

Vhodný materiál jídelního stolu

Materiál určuje estetické i funkční vlastnosti nábytku a jídelní stůl není v tomto směru výjimkou. Volba materiálu se odvíjí především od toho, s jak dlouhou životností nábytku počítáme a jak hluboko do peněženky chceme sáhnout.

Vysoká životnost přírodního dřeva je podmíněna vyšší pořizovací cenou i nutností pravidelné péče o materiál. Přesto pro mnoho lidí masiv zůstává dál jasnou volbou. Tento materiál působí příjemným teplým dojmem a nepodléhá módním trendům.

Méně finančně náročnou volbou může být lamino nebo kvalitnější MDF desky. Ty napodobují strukturu přírodního dřeva, avšak jejich pořizovací cena je násobně nižší.

Skleněný jídelní stůl vypadá překrásně, moderně a elegantně. I tento materiál však má svá úskalí, na která byste měli brát ohled. Pocitově může deska působit studeně a může taková být i na dotek. Jakmile na stůl někdo položí skleničku, budete o tom díky ostrému cinkání neomylně vědět. Je třeba také zdůraznit, že skleněný stůl určitě není nic pro pořádkumilovné perfekcionisty, je na něm totiž dobře znát doslova každé smítko nebo šmouha.

Sklo se také kombinuje s jinými materiály, nohy stolu mohou být kovové i dřevěné, což vypadá zvláště efektně. Výše popsané nevýhody skleněné desky však přirozeně zůstávají.

Pro výrobu jídelních stolů se používají i méně tradiční materiály jako například kámen. Problematická je pak především vysoká hmotnost.

Snad vám náš přehled pomohl a přejeme vám správný výběr jídelního stolu do vaší kuchyně.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *