V současné době již asi nikdo neočekává, že v zaměstnání, do kterého nastoupil, vydrží až do důchodu. V podstatě každý se v životě ocitne v situaci, kdy chce nebo je donucen si hledat práci.

Úřady práce

V takovéto situaci zřejmě vaše kroky jako první povedou na úřad práce. Rozhodně se však na něj nespoléhejte jako na jedinou možnost. Přestože tyto úřady byly před téměř čtvrt stoletím zřizovány s ideou pomoci nezaměstnaným hledat práci, v současné době, kdy téměř každý z nás má přístup k internetu, nemají často, co by vám nabídly jiného, než to, co jste si už našli na internetu sami.

Přetížené a bezmocné pracovnice úřadu nyní v podstatě už jen mohou kontrolovat vaši vlastní aktivitu při hledání práce a nedaří-li se vám ji najít, pak vůči vám uplatňovat zákonné restrikce. Nařídit vám docházku dva až třikrát týdně na spádovou poštu, nepracujete-li načerno, poslat vás vykonávat veřejně prospěšné práce, a to vše pod hrozbou vyřazení z evidence úřadu práce a ztráty nároku na dávky v hmotné nouzi.

Internet

Nejpodstatnějším pomocníkem, začínáte-li hledat práci, se pro vás stane právě internet. Naleznete zde nejen mnoho portálů s nabídkami práce, ale nabízí i možnost vložit vlastní životopis a poptávku. Bohužel brzy zjistíte, že současná nabídka práce se skládá převážně z míst nejrůznějších managerů, obchodních zástupců a prodejců v call centrech. Máte-li štěstí a narazíte na seriózní nabídku místa, buďte připraveni, že se na pohovoru setkáte s desítkami dalších uchazečů a jediná chyba ve vaší prezentaci vás může z užšího výběru diskvalifikovat.

Rodina a přátelé

Mnozí z těch, kdo jsou nuceni hledat práci, dělají tu zásadní chybu, že se se svými potížemi nesvěří svým nejbližším. Často jsou to totiž právě rodinní příslušníci nebo přátelé, kteří vás mohou upozornit na pracovní místo, které se třeba v jejich okolí právě uvolnilo nebo se jeho uvolnění nebo vytvoření v nejbližší době předpokládá.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *