Vareni„Co zase dnes uvařit?“
Tak to je otázka, kterou velmi dobře zná téměř každá žena. A doplní, že UVAŘIT není tak složité, jako stále vymýšlet CO UVAŘIT. Navíc nám už dávno není jedno, co jíme a tak je celá věc složitější o vymýšlení pokrmu, který by byl zároveň zdravý, nebo alespoň – s trochou nadsázky – minimálně škodlivý.

Zdravé luštěniny
Že jsou luštěniny zdravé, o tom není pochyb. Většina žen z luštěnin zvládá nejlépe čočku. Je to jednoduché, nenáročné a navíc strávníci mají potom volbu: zůstat u pokrmu veskrze zdravého, nebo si k němu zakousnout ultra nezdravou klobásku, uzené či cholesterolovou bombu v podobě vajíčka. Hledáte-li vhodnou alternativu luštěnin, která s přivřením očí je také zdravá, vyzkoušejte fazole. To přivření očí proto, že v rámci urychlení procesu se jedná o fazole konzervované.
A recept? Na rozpálený olej, nejlépe olivový, dáte zpěnit nadrobno pokrájenou cibulku. Až zesklovatí, přidejte trochu mletých chilli papriček. Pozor – opravdu jen maličko, pokud ovšem nemáte rádi mleté žiletky… Po chvilce vsypte jednu až dvě lžičky kari koření, přidejte na malé kostičky nakrájenou červenou nebo žlutou papriku a za okamžik zvrhněte do rendlíku podle počtu strávníků jednu až dvě plechovky fazolí. Je úplně jedno, zda se jedná o červené nebo bílé. Duste je, dokud nejsou měkké. Poté přilijte kelímek 12% smetany na vaření. Na závěr pokrm dochuťte cukrem, octem a bazalkou. Jako příloha je vhodná rýže, ale pokud se vám nechce se zdržovat a chcete raději v klidu po náročném dni sledovat třeba oblíbený televizní seriál, výtečně k této ňamce chutná také pečivo.

Inspirace od babičky
Zatímco vy byste si dala jogurt, po jehož pozření se budete cítit nejen najedená, ale přejedená, váš protějšek touží po něčem hodně vydatném. Nejlépe omáčce. Málem vás z toho ranní, protože to předpokládá strávit u sporáku spoustu času. Musí to tak být? Nemusí. Chce to jen kousek kopru, trochu mouky a tuku, smetany, muškátového květu, octa, sole a cukru. A také pro pořádného chlapa pořádný knedlík, který koupíte na každém rohu.
Recept: Připravte světlou jíšku a dejte si zvlášť vařit vodu. Do vody přidejte trochu cukru, sůl a nasekaný kopr. Po chvíli do horké vody zavaříte jíšku. Po povaření vše přecedíte, přikyselíte octem a vypnete hořák. Poté přidáte dle chuti trochu muškátové květu a úplně na závěr také trochu smetany.

Pokud vás muž netvrdí, že nejí mrkev, protože není králík, můžete připravit také docela jednoduchý pokrm – dušenou mrkev na kyselo.
Recept: Pokrájenou cibulku osmahnete až zesklovatí, přidáte mrkev nakrájenou na kolečka silná asi 3 – 5 mm, přilijete horkou vodu, ochutíte cukrem, solí, octem a pepřem a až je mrkev měkká, zahustíte světlou jíškou. S novými brambory je to opravdu famózní a jednoduchá dobrota.

Ošidili „čínu“!
Kdo má rád čínské pokrmy, ten si může pochutnat na ošizené číně. Ošizená = bez masa.
Recept: na rozpáleném oleji osmahnete pokrájený pórek, dvě malé cibulky nakrájené nikoliv na kolečka, ale podélně na „stroužky“ a rozvolněné, na kostičky nakrájenou papriku – červenou, žlutou, zelenou, jak je vám libo a chybět by neměly pevné části z listů čínského zelí, rovněž pokrájené na kostičky. Poté směs mírně, ale opravdu jen mírně podusíte, aby zůstala křupavá, ale nebyla tvrdá, trošičku osolíte a přidáte sojovou omáčku. Solíte i v případě, že máte rádi nasládlé pokrmy a použijete sladkou sojovku. Tady je nezbytnou přílohou rýže, nejlépe uvařená „ nasypko“. Fígl v přípravě tkví v tom, že ji nejprve osmahnete na lžičce olivového oleje a poté zalijete vařící vodou tak, aby hladina vody sahala asi centimetr nad rýži. Vaří se na mírném plameni a protože každý sporák vaří jinak a také je nespočet druhů rýže, je dobré rýži hlídat, zkoušet, zda se nepřichytává ke dnu, aniž by byla již hotová a v tom případě přilít vždy kapku horké vody. Takto si „regulujete“ výsledek svého snažení a rýže bude přesně taková, jakou si budete přát. Řada žen naříká nad tím, že ji neumí správně připravit a že si ji přeje mít jako tu z čínského bistra. Nebojte se toho, vyzkoušejte výše popsaný postup a zjistíte, že to žádná velká věda není.

 

 

 

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *