Můžeme jíst střídmě a zdravě, ale jen málokdo odolá mlsání v předvánočním a vánočním období. Řada těch, kteří nepozřou po celý rok bílé pečivo, uzeninu obchází obloukem a jejich spotřeba zeleniny budí zdání, že jsou jiný živočišný druh, jako by pustila stavidla svým chutím.

Výsledkem je nějaké to kilo navíc a zvláště ženy hledí na váhu nevěřícným pohledem a nejčastějším slovem v jejich slovníku se stane „dieta“. Ovšem tyto hříchy přináší další problémy, které nevyřeší jednoduše rozepnutý knoflík nebo zakoupení větší velikosti oděvu. Díky nestřídmému stravování je organismus zatěžován navíc různými toxiny, které se uvolňují v podobě odpadních látek z konzumovaných potravin.

Můžete si užívat a dopřávat v nejkrásnějším období roku nejrůznějších dobrot v přiměřené míře, ale zároveň zařazením potravin, které mají schopnost váš organismus detoxikovat udělat něco pro své zdraví.

Potraviny s antioxidačním účinkem, jinak také řečeno detoxikační potraviny, dokáží  se škodlivinami zatočit velice účinně a rychle a pročistí orgány trávicího systému, tak aby se jim lépe pracovalo. Nejvíce zatěžovaným orgánem, jenž zachycuje a zpracovává toxiny jsou játra a právě ona patří k orgánům, které se toxinů potřebují zbavit a jsou první na řadě.

Detoxikační potraviny eliminují škodliviny v organismu čištěním krve, neutralizací toxinů a nebezpečného cholesterolu pomocí žluče. Tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny A, B, C a E a rovněž obsahují dostatek vlákniny, nezbytné pro účinnou detoxikaci střevního traktu. V souvislosti s těmito potravinami se dá říci, že zdraví skutečně přichází z přírody. Tam je totiž jejich původ.

Mezi nejznámější přírodní detoxikační prostředek patří česnek. Dokáže čistit krev, odstraňovat z ní tuky, snižovat riziko vzniku krevních sraženin a třeba také snižovat krevní tlak. Vzhledem k tomu, že česnek obsahuje esenciální aminokyseliny metionin a cystein, které napomáhají produkovat žluč jenž odstraňuje z organismu toxiny rozpustné v tucích, významným způsobem napomáhá k ochraně jater. Dalším významným pomocníkem je zázvor. Řada lidí pije s oblibou zázvorový čaj jako prevenci proti virovému onemocnění v době chřipek, nebo jej používá jako lék, když se už nákaze podlehnou. Málo je však známý fakt, že zázvor dokáže stimulovat také cirkulaci krve a napomáhat tak filtrování toxinů z těla.

O tom, že ovoce a zelenina jsou potraviny našemu zdraví prospěšné, ví snad všichni. Když se však podrobněji na obě skupiny podíváme, zjistíme, že kromě jiného je zelenina díky velkému množství chlorofylu prospěšná pro lepší trávení tuků, zelená listová zelenina pak obsahuje vitamín E důležitý pro ochranu jater, cibule, růžičková kapusta a fazole obsahem metioninu a cysteinu chrání játra. Výborná je také červená řepa, která je výrazným antioxidantem.Ovoce je zase kromě vitamínů důležitým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro bezproblémovou činnost střev.

A ještě jeden pomocník z přírody určitě stojí za zmínku. Je jím koriandr. Dokáže si totiž poradit s těžkými kovy, jako je olovo, rtuť a také hliník.

Dopřejte si proto v tomto období zvýšené množství ovoce a zeleniny, udělejte si dobrý zázvorový čaj a pokud nevíte, jak a kde použít koriandr, pak jej zkuste přidat například do zelí či luštěnin, nebo jej můžete použít do perníků a pečiva a určitě vás nezklame také při přípravě pečených mas.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *