Pokud jste v předchozích dvou letech byli alespoň 12 měsíců zaměstnáni, respektive jste vykonávali výdělečnou činnost, ze které jste odváděli státu pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, náleží vám při ztrátě zaměstnání podpora v nezaměstnanosti.

Komu?

Podporu však mohou získat i někteří lidé, kteří zaměstnáni nebyli, započítává se totiž i tzv. náhradní doba zaměstnání. Pokud jste tedy v rozhodné době pečovali o dítě do čtyř let věku, byli poživateli plného invalidního důchodu, pečovali o osobu závislou na vaší pomoci se stupněm postižení II, III nebo IV, vykonávali dlouhodobou dobrovolnickou službu v rozsahu alespoň 20 hodin týdně, soustavně se připravovali na budoucí povolání v délce max. 6 měsíců, nebo se jako osoba se zdravotním postižením připravovali k práci, náleží finanční podpora v nezaměstnanosti i vám.

Kolik a jak dlouho?

Po dobu prvních dvou měsíců na podpoře máte nárok na 65% svého původního platu, další dva měsíce na 50%, dále pak jen na 45%. Pro výplatu podpory od státu jsou však stanoveny stropy, v současné době může podpora v nezaměstnanosti činit maximálně 13 761 Kč, tato částka může být zvýšena až na 15 421 Kč, pokud nastoupíte na rekvalifikační kurz.

Jak dlouho vám bude podpora v nezaměstnanosti vyplácena, závisí na vašem věku. Je-li vám méně než 50 let, máte na ni nárok pouhých 5 měsíců, jste-li ve věku od 50 do 55 let, pak 8 měsíců, jste-li starší než 55 let, máte na podporu nárok celých 11 měsíců.

Podpora pro studenty

Podpora pro studenty je nově zavedena, takže i jako student prezenčního studia můžete být zároveň v evidenci uchazečů o zaměstnání a získáte-li potřebnou dobu pojištění a doložíte potvrzení o studiu, vzniká i vám, jako každému jinému nárok na čerpání podpory. Toto se může případně týkat i studentů, kteří podnikali a svou činnost ukončili.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *