Těhotenství po čtyřicítce u zpěvaček, hereček a jiných hvězd je častým jevem, obdobně jako manažerek a vysoce postavených žen, které toužily dosáhnout úspěchů na pracovním poli dříve, než založí rodinu. V současné době už ale pozdější těhotenství není výsadou jen těchto skupin, stále více běžných žen čeká první nebo další dítě po čtyřicítce. Takové těhotenství je pro ženu velkou výzvu a může přinést mnoho nových impulsů, je ale zřejmé, že také s sebou nese velká rizika, která je nutné vzít v potaz.

Otěhotnět není snadné

Hilary Swank nebo Adriana Sklenaříková, obě úspěšné ve svých profesích a obě otěhotněly těsně před padesátkou. Takové štěstí však nemusí mít každá žena, která oddaluje těhotenství a nechává jej na později, protože počet vajíček začíná nejrychleji klesat už po 35. narozeninách a pětina žen před čtyřicítkou už dokonce vajíčka nemá takřka žádná. Je těžší otěhotnět, navíc ženu i plod ohrožuje celá řada nemocí, zvyšuje se riziko chronických onemocnění včetně hypertenze, cukrovky, osteoporózy nebo obezity. U starších těhotných žen je také vyšší procento nemocných těhotenskou cukrovkou.

Vyšší riziko komplikací v těhotenství a při porodu

Věk se projevuje únavou nebo vyšší citlivostí v těhotenství na různé potíže, ale po čtyřicítce reálně hrozí více komplikací včetně potratu nebo mimoděložního těhotenství. Po celou dobu očekávání jsou nutné kontroly a vlastní disciplína ženy, lékaři často volí zvláštní lékařskou péči a provedení odborných prenatálních testů. To, jaká vyšetření jsou povinná v konkrétním týdnu těhotenství, prozradí těhotenská kalkulačka (tu si můžete vyzkoušet zde). Častější kontroly jsou s ohledem na věk nutností pro vyloučení Downova syndromu, srdečních nebo jiných genetických vad.

Benefity pozdního těhotenství

O rizicích se mluví vždy, ale jaké jsou výhody těhotenství v pozdějším věku? Ženy, které se rozhodnou pro dítě po čtyřicítce, dělají povětšinou vědomé rozhodnutí, které je podpořeno materiálním zajištěním a rodinným zázemím. Zaopatřené ženy mohou nabídnout dítěti finanční komfort a čas, který mladší rodiče často svým potomkům dát nemohou. Podle expertů jsou starší ženy uvědomělejší v kojení nebo v pohledu na výživu a výchovu. Navíc je mateřství omlazuje a motivuje, protože se snaží držet krok i při dospívání svých dětí.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *