Vitamin D Health Live Background  - Monsterkoi / Pixabay

Vitamin D není jen jedním prvkem. Ve skutečnosti jde o skupinu biologicky aktivních látek, které se nejčastěji tvoří v naší kůži působením ultrafialových paprsků. Ovšem přijímat je můžeme i s potravou, byť ne v tak významném množství.

V našem těle zastává vitamin D3 celou řadu funkcí, proto bychom jeho příjem neměli zanedbávat. Podívejme se na to, kde by nám jeho nedostatečná hladina mohla způsobit potíže.

Působení vitaminu D v našem organismu

Především tento nezbytný prvek zajišťuje normální růst a vývoj kostí. Jedním dechem tedy zabraňuje rozvoji křivice a osteoporózy a podílí se i na žádoucí regulaci minerálního metabolismu. Dále tak podporuje optimální svalový tonus, zvyšuje naši imunitu a je nezbytný pro správné  fungování štítné žlázy. Přispívá také k normální srážlivosti krve.

Ale to není vše. Svůj podíl má také na regulaci krevního tlaku a srdeční frekvence. Nezanedbatelný vliv má tedy i na zdraví našeho kardiovaskulárního systému. A podle některých studií také brání růstu rakovinných buněk a předchází nežádoucím reakcím imunitního systému na vnější podněty, což je příčinou například mnoha  autoimunitních onemocnění.

Příznaky nedostatku vitamínu D v těle

A jak poznat, že se v našem organismu nenachází vit D3 v potřebném množství? Na to naštěstí poukazuje celá řada příznaků. Mohou se objevit například:

  • poruchy růstu kostí,
  • nedostatečný tonus svalů,
  • porucha kognitivních funkcí (poruchy myšlení), a to zejména u starších osob,
  • opakující se onemocnění, související s narušenou imunitou,
  • poruchy nálady a deprese,
  • autoimunitní onemocnění, jako jsou cukrovka, Crohnova choroba nebo psoriáza.

Měli bychom tedy dbát na to, aby bylo naše tělo tímto vitamínem vždy zásobeno v dostatečném množství. Využijte například moderní přípravky v kapkách, bez GMO a přidaných barviv nebo konzervantů. S německou kvalitou a certifikací je najdete na stránkách Woldoshop.cz.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *