Pokud milujete krásnou přírodu a zajímavé památky, vydejte se do Českého ráje. Najdete zde vše, co si jen člověk může přát. Návštěvu si zaručeně užijete.

Krásné ubytování v Českém ráji

Sháníte levné ubytování v Českém ráji? Zvolte chatu. Velkou výhodou je to, že s sebou můžete mít děti, psa, a navíc se ráno probudíte v krásné přírodě. Pokud vás zajímá ubytování v soukromí, je pro vás bydlení v chatě jako stvořené. V nabídce najdete i ubytování v chatě s bazénem nebo polopenzí.

Hrad Trosky

Zřícenina Trosky se nachází v okrese Semily a její správu má na starosti Národní památkový ústav. Zajímavá informace: Trosky vlastní stát. Staly se symbolem Českého ráje, což je hlavní důvod, proč patří mezi nejnavštěvovanější hrady v ČR. Hrad v nejvyšším bodě dosahuje výšky 514 m n. m.

Historii lze dohledat až do 14. století. V období husitských válek byly Trosky pro katolíky důležitým místem a v roce 1469 je dobyl Jiří z Poděbrad. Od druhé poloviny 15. století zde bydleli pouze úředníci, kteří se o hrad starali.

Trosky jsou pro veřejnost otevřené, tak neváhejte a jeďte si je i s dětmi prohlédnout.

Jičín

Jičín se stal domovem pohádky O loupežníku Rumcajsovi od Václava Čtvrtka. Určitě do Jičína zajeďte s dětmi, které se tímto způsobem mohou seznámit s místy, jež pana Čtvrtka inspirovala. Po bitvě na Bílé hoře si Jičín začal nárokovat Albrecht z Valdštejna a prohlásil ho za hlavní město Frýdlantského vévodství.

Nevynechejte návštěvu těchto míst: jičínský zámek, interaktivní expozici a zároveň Rumcajsovu ševcovnu, Valdštejnskou lodžii, empírovou kašnu s Amfitrité, Valdickou bránu a na jídlo zajděte do La Favorita Ristorante.

Prachovské skály

Toto pískovcové skalní město je skvělým způsobem, jak aktivně sportovat. Krásně se projdete, uvidíte Český ráj z výšky, a navíc prozkoumáte různá zákoutí.

Prachovské skály nabízí 3 způsoby, jak je projít

  • Malý okruh měřící 1,5 km je skvělou volbou pro rodiny s malými dětmi, které nedokáží dlouho chodit. Malý okruh si vyberte i v případě, že máte na procházku pouze hodinu.
  • Velký okruh měřící 3,5 km vám zabere 2 hodiny chůze, při kterých navštívíte 8 vyhlídek.
  • Přestože nejsou Prachovské skály pro kočárky příliš stvořené, najde se cesta i pro ně. Vhodný je sportovní kočárek či nosítko.

Dětská naučná stezka za veverkami

Máte rádi veverky? Projděte si veverčí naučnou stezku. Na deseti stanovištích se s dětmi dozvíte nové informace ze života veverek. Stezku najdete v lesoparku Štěpánka, v části zvané „Veverkov“.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Nejdelší dolomitové jeskyně v ČR najdete v Semilech. Jejich úctyhodná délka 1060 m a výškové rozpětí 43 m dokáže přilákat až 70 tisíc návštěvníků za rok. Veřejnost si může projít „pouze“ 350 metrů, což zabere cca 45 minut. Prohlídku je možné absolvovat i s menšími dětmi. Na konci prohlídky vás čeká Jezerní dóm, což je nádherné podzemní jezero.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *