Každého majitele bazénu zpravidla trápí jedna jediná otázka: čím čistit. Nechceme se připravit ani o jediný den koupací sezóny tím, že zaneřáděnou vodu vypustíme a zase napustíme (nehledě na to, že v mnoha oblastech to kvůli přísným regulacím stran využití podzemních zdrojů není ani možné).

„Klasický“ způsob desinfekce vody spočívá v používání chlorových tablet nebo chlornanu sodného. Kvůli častému podráždění očí a pokožky se však stále více majitelů bazénů kloní k jiným řešením. A jaké jsou možnosti?

Čistý bazén vám zajistí třeba i sluneční záření

Velmi častá je dezinfekce pomocí elektrolýzy chloridu sodného ( používá se NaCl – sůl bez přidaného jódu). Sůl se v tomto případě rozkládá za pomoci bezpečné elektrolýzy. Čistí vodu a příznivě působí na pokožku těla. Existují dokonce přímo solonizační jednotky, které dokáží uvnitř bazénu vytvořit doslova a do písmene mořské prostředí – s tou správnou koncentrací soli i přidruženými pozitivními účinky.

Čistý bazén vám zajistí třeba i sluneční záření
Čistý bazén vám zajistí třeba i sluneční záření

Další možností, jak mít čistý a krásně vypadající bazén, je ionizace. Probíhá za pomoci iontů stříbra a mědi (s přirozenými antiseptickými účinky). Bohužel i ty nejvýkonnější ionizátory vyčistí jen asi 95 % vody. O zbytek se tedy musí postarat střízlivě dávkovaná chlorová chemie.

Ale je tu i možnost dezinfekce ultrafialovým zářením, vhodná zejména pro menší bazény v rodinných domech. Jde o velmi účinnou fyzikální metodu, pro všechny případy je však dobré mít po ruce i trochu té čisticí klasiky.

Jaké další bazénové příslušenství se vám ještě bude hodit?

Určitě výkonný pískový filtr. Dále pak skimmer, nasávají vodu (a tedy i nečistoty) z hladiny přímo do filtrace. A mezi nezbytné bazénové příslušenství patří i speciální vysavač a síť na vylovení opravdu hrubých nečistot. Pokud nevíte, jak si vybrat z široké nabídky produktů, neváhejte se poptat u specialistů. Doporučujeme například Albixon.cz

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *