Dřevěná podlaha
Dřevěná podlaha
Unsplash / Pixabay

Výměna podlah ve starším bytě nebo domě může být celkem jednoduchá záležitost, nebo to může být náročnější rekonstrukce. Vždy záleží na tom, co si od nové podlahy slibujeme, jaký materiál zvolíme, jaký je podklad, na který budeme novou podlahu pokládat. Novou podlahu můžeme vyřešit zakoupením a položením nového koberce, což je asi nejjednodušší. Nejsložitější je naopak položení podlahového vytápění, vytvoření podkladu a položení dlaždic.

Příprava pevného a rovného podkladu

V případě, že nebyla už v nedávné minulosti podlaha srovnána, je zapotřebí připravit rovný podklad. Zkušený podlahář použije nejspíš moderní anhydritovou směs, která se používá pro vytvoření dokonalé roviny povrchu. Pomocí latě provede odvzdušnění a nivelaci. Tato práce není fyzicky ani časově tak náročná jako u dřívějších cementových podkladů. Směs také rychleji tuhne, takže je prostor dříve obyvatelný. Na litou podlahu je pak možné položit koberec, dřevěnou podlahu, dlažbu, laminátovou podlahu atd.).

Dřevěné podlahy jsou ve stále větší oblibě

Komfortní podlahy z přírodního dřeva jsou stále žádanější. Skvěle vypadají, působí útulným dojmem, zvyšují pocit tepla, zdraví, přirozenosti. Přírodní dřevo působí dojmem luxusu. Na výběr je řada barevných odstínů, plovoucí podlahy třívrstevné nebo dvouvrstevné, parkety, prkna.

Laminátové podlahy mají také své přednosti

Laminátové podlahy patří již delší dobu k oblíbeným podlahovým krytinám. Hlavními výhodami proti dřevu jsou jejich nižší cena a snadnější údržba. V nabídce je pestrá škála dekorů, které imitují různé druhy dřeva, různé tloušťky a stupně oděru.

Do chladnějších prostor podlahové topení

V chladnějších a přízemních místnostech nebo v koupelnách se pro pocit tepla stále častěji využívá podlahové topení, na něž se pokládají dlaždice. Takový přístup si už vyžádá časově i finančně náročnější rekonstrukci.

Financování nové podlahy

Na financování podlahy se výborně hodí stavební spoření se státní podporou. Stavební spořitelna je tu také pro ty, kteří ještě nejsou jejími klienty nebo nemají naspořeno. Pro takové případy je vhodný překlenovací úvěr nebo úvěr do 500 000 Kč bez zajištění.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *