MichaelGaida / Pixabay

Pohřby jsou smutnou, přesto však nevyhnutelnou součástí našich pozemských životů. Vzdát čest památce zesnulých, doprovodit je na jejich poslední cestě a rozloučit se s nimi důstojnou pietou nepatří mezi nejveselejší a nejpříjemnější zážitky. Na druhou stranu nám však právě pohřby připomínají, že žít bychom měli každý den tak, jako bychom se už neměli vícekrát probudit. Následující řádky budou věnovány největšímu pražskému pohřebišti – Olšanským hřbitovům – jejich historii, současnosti, ale i významným osobnostem, které jsou zde pohřbeny.

Olšanské hřbitovy – základní informace

Největším pražským pohřebištěm jsou Olšanské hřbitovy, zaujímající 50,17 ha. Svůj název dostaly po již zaniklé vesnici Olšany, jež se nacházela na území dnešního Žižkova. Dle dostupných informací má být právě v těchto místech pohřbeno na 2 000 000 mrtvých. Olšanské hřbitovy se dělí hned na několik částí, z nichž některé jsou již zaniklé (například části u kostela svatého Rocha).V současné době se 12 samostatných hřbitovů rozprostírá okolo ulice Jana Želivského.

Jednotlivé části Olšanských hřbitovů

Jedna část Olšanských hřbitovů je vyhrazena pro pravoslavné. Součástí této části je také chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice. Zde se pravidelně konají smuteční a vzpomínkové obřady, ale i klasické nedělní bohoslužby, kterých se pravidelně zúčastňují především rusky mluvící věřící. Další část olšanských hřbitovů je vyhrazena zejména vyznavačům judaismu. V této části naleznete menší synagogu a dvě obřadní síně. Od roku 1958 je tento hřbitov chráněn jako kulturní památka České republiky.

Významné osobnosti odpočívající na Olšanech

Není žádným tajemstvím, že na Olšanských hřbitovech odpočívá mnoho známých osobností, mezi něž patří jak historičtí hrdinové(například Jan Palach), básníci (Karel Jaromír Erben, Viktor Dyk), obrozenci (Josef Jungmann, Jan Werich, Jiří Voskovec), tak i významné osobnosti sportovního světa, mezi něž právem náleží třeba Ivan Hlinka. Z herců zde odpočívá legendární Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský, Oldřich Nový, Svatopluk Beneš nebo Jiří Kodet. Z dalších významných jmen můžeme jmenovat třeba Jiřího Štaidla, Jiřího Schelingera nebo Karla Černocha.

Obřadní síň Olšany

V bezprostřední blízkosti Olšanských hřbitovů se nachází Obřadní síň Olšany s kapacitou 100 míst, z čehož je 50 míst k sezení. Součástí síně je také katafalk, květinová výzdoba, ale i pult pro řečníka. Zajištěna může být i nejrůznější reprodukovaná hudba. Objednat je možno hned několik variant pohřbů (ekonomický pohřeb, církevní pohřeb, pohřeb do země, pohřeb bez obřadu apod.). Tato obřadní síň je rovněž jednou z pražských síní, do kterých je možné zdarma dovézt vybrané smuteční květiny.

Na oficiálních stránkách Obřadní síně Olšany se navíc dočtete všechny důležité informace k samotnému pohřbu, ale i nezbytné administrativní záležitosti, které je nutno před samotným pohřbem vyřídit. Přesto, že půjde o neveselou záležitost, poslední rozloučení je jednou z posledních služeb, jíž můžeme pozůstalému prokázat.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *